Wiele osób twierdzi, iż obecnie mamy do czynienia ze skokowym wzrostem ilości nowotworów. Niektórzy sugerują, że powodem jest telefonia komórkowa, inni że zamienniki cukru (słodziki), jeszcze inni że przyczyną raka jest cukier czy syrop glukozowo-fruktozowy. Czy cukier ma z nim związek? Dane dotyczą 61 226 kobiet w wieku od 40 do 74 lat. Zbadano [...]
[...] te napoje pod uwagę. Kofeinę najczęściej stosuje się w dawkach około 200 mg. Jednak zgodnie z zasadą najmniejszej skutecznej dawki, warto zaczynać suplementację kofeiny od 100 mg. W badaniach stosuje się najczęściej dawkowanie uzależnione od wagi ciała, gdzie przelicznik wynosi 4-6 mg na kg masy ciała. Szafran Szafran w suplementach [...]
[...] posiłek, znacząco poprawiając bilans energetyczny. Dodatkowo, biorąc pod uwagę cenę np. 3 kg gainera „Delicious” z ALLNUTRITION kosztują 74 zł, a więc nie jest to majątek (100 g dostarcza 370 kcal, 66 g węglowodanów i 20 g protein). Jeśli jesteś przeciwnikiem takich rozwiązań, to możesz samodzielnie stworzyć tego rodzaju produkt, bazując np. na [...]
Otyłość jest wiodącym problemem zdrowotnym w większości krajów. Często jako przykład pokazuje się Stany Zjednoczone. Czy słusznie? Niekoniecznie. Czy u nas jest lepiej? Patrząc na to, co się obecnie dzieje w Polsce, biorąc pod uwagę świadomość dotyczącą zdrowego odżywiania i ilość osób z nadwagą lub otyłością, u nas sytuacja też wymknęła się spod [...]
[...] Johan Alsiö i in. Impact of Nandrolone Decanoate on Gene Expression in Endocrine Systems Related to the Adverse Effects of Anabolic Androgenic Steroids https://doi.org/10.1111/j.1742-7843.2009.00439.x Hannele Yki‐Järvinen Fat in the liver and insulin resistance https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/07853890510037383
[...] ale również skutecznie wpływać będzie na parametry zdrowotne. Ich obecność może przyczynić się do spadku poziomu cholesterolu. Kofeina bezwodna, której znajdziemy 100-200mg na porcję. Jej działanie skutecznie nasila procesy termogeniczne. Kofeina dość często spotykana jest w spalaczach tłuszczu, ze względu na swoje działanie [...]
Kawa i jej smak chyba znane są wszystkim. Kawa parzona, rozpuszczalna, z cukrem, mlekiem, kawa latte, espresso, cappuccino – każdy ma swoją ulubioną. Od pewnego czasu spotkać można gotowe napoje kawowe, które po wstrząśnięciu są w stanie zaspokoić naszą ochotę na kawę, ale też nieco nas ochładzają. Spójrzmy z bliska, co kryje się w gotowych [...]
[...] badania, literatura: Melissa A. Fernandez & Kim D. Raine Insights on the Influence of Sugar Taxes on Obesity Prevention Efforts https://link.springer.com/article/10.1007/s13668-019-00282-4 Lin, Biing-Hwan ; Smith, Travis A. ; Lee, Jonq-Ying The Effects of a Sugar-Sweetened Beverage Tax: Consumption, Calorie Intake, Obesity, and Tax [...]
Tego rodzaju porównania są obecnie modne, a po dwóch stronach barykady wyciąga się ciężkie działa dotyczące wywoływania przez cukier lub tłuszcze różnorakich chorób (cukrzycy, udarów, zawałów serca, miażdżycy itd.). Problem wystarczy zilustrować następująco: w zależności, kto prowadzi meta-analizy i jakimi danymi się posługuje, osiąga zupełnie [...]
[...] r. W Polsce sytuacja wcale nie jest lepsza. W 2013 r. z przyczyn kardiologicznych zmarło w Polsce ponad 177 tys. osób, co stanowiło 45,8% wszystkich zgonów, tj. na każde 100 tys. ludności kraju 461 osób zmarło w wyniku schorzeń układu krążenia. W Polsce: 23% zgonów kardiologicznych w 2013 r. powodowała choroba niedokrwienna serca (41 tys. [...]
Cukrzyca typu 2 (T2DM) nieuchronnie staje się jednym z najpoważniejszych zagrożeń zdrowotnych naszego wieku. W minionym roku choroba atakowała około 720 mln osób, a w 2045 r. ma dotyczyć blisko 1 miliarda ludzi. Cukrzyca typu 2 jest przede wszystkim metabolicznym procesem chorobowym dotykającym naczyń (śródbłonka naczyniowego), dlatego w sposób [...]
[...] skrobia modyfikowana kukurydziana koncentrat soku z ananasa 2,5% plastry pędów bambusa 2% sól purée z imbiru purée z czosnku mielona papryka mieszanka ziół Wartość odżywcza 100 g tego sosu dostarczy 92 kcal, w tym: 0,6 g białka 0 g tłuszczu 21,9 g węglowodanów (w tym 16,7 g cukrów) 1 g soli Plusy: produkt jest ogólnodostępny, jego konsystencja [...]
Aktualizacja 03.01.2023 Odżywka białkowa jest obowiązkową pozycją w diecie sportowca. Jej zadaniem jest przede wszystkim dostarczyć wysokiej jakości protein, które posłużą na cele budulcowe, regeneracyjne i odżywcze.
Wiele osób, szczególnie kobiet lub początkujących adeptów sportów siłowych, słysząc o śniadaniu, myśli to owsiance lub gotowych musli. Ciężko im wyobrazić sobie spożywanie wytrawnego śniadania w postaci mięsa z warzywami. Pozostaje więc wybór posiłku na słodko, który w pewnym stopniu zaspokoi również ochotę na słodycze. Podsumowanie Wśród [...]
[...] Paul, Jonathan J. MD i in. „Jumping Versus Nonjumping Anterior Cruciate Ligament Injuries: A Comparison of Pathology” https://journals.lww.com/cjsportsmed/Abstract/2003/01000/Jumping_Versus_Nonjumping_Anterior_Cruciate.1.aspx Rasmus Oestergaard Nielsen i wsp. „Does running with or without changes in diet reduce fat mass in novice runners?: A [...]
[...] aspartam nie jest wykrywalny w mleku matki, ponieważ jest szybko rozkładany w organizmie. Ekstremalnie duże spożycie aspartamu (odpowiednik 17 puszek napoju gazowanego lub 100 opakowań „Equal Sweetener”) może nieznacznie zwiększyć ilość fenyloalaniny w mleku matki, jednak w sposób nieistotny dla dziecka. Przykładowo, w jednym z badań na [...]
[...] i/lub raku trzuski wzrasta przy zakażeniu mononukleozą (EBV; Wirus Epsteina-Barr) Jeden z pacjentów opisany w literaturze, rasy kaukaskiej, w wieku 42 lat – ledwie po 100 tabletkach Superdrolu (doustnej wersji Masteronu, klasycznego SAA iniekcyjnego) dostał żółtaczki, wysypki, stracił 9 kg wagi, jego mocz nabrał ciemnego koloru, wskaźniki [...]
[...] Glikemia na czczo - oznaczona w próbce krwi pobranej 8–14 godzin od ostatniego posiłku: 70–99 mg/dl (3,9–5,5 mmol/l) = prawidłowa glikemia na czczo 100–125 mg/dl (5,6–6,9 mmol/l) = nieprawidłowa glikemia na czczo (IFG) ≥ 126 mg/dl (7,0 mmol/l) = cukrzyca (konieczne są dwa osobne pomiary, podobnie jak w [...]
Ludzie narzekają, że publikowane np. w Internecie informacje są sprzeczne. Tymczasem w większości podstawowych kwestii od dziesiątek lat mamy konsensus. Kłócić można się o drobne detale, które nie mają większego wpływu na całokształt działań związanych z redukcją czy budowaniem masy mięśniowej. Widzę tu inny problem, nagle wszyscy zaczęli być [...]
[...] przede wszystkim uwagę przy zakupie dżemu? Czego dobry dżem powinien nie mieć w składzie? Symbio dżem brzoskwiniowy bez cukru Skład: zagęszczony sok jabłkowy* brzoskwinie* (100 g brzoskwiń użyto na 100 g produktu) woda substancja żelująca: pektyna regulator kwasowości: kwas cytrynowy * Certyfikowane składniki ekologiczne. Wartość odżywcza: 100 g [...]